A Jupiter és Szaturnusz ciklusai

Jupiter- Szaturnusz kvadrát

 

 

 

 

Augusztus első felét egy nagy feszültségeket keltő fényszög, a Jupiter és a Szaturnusz kvadrátja határozza meg. A bolygókapcsolat az Oroszlán és Skorpió jegy 28 fokán jön létre, legintenzívebben augusztus 2 – 6 között éreztetve befolyását. Augusztus 3-6 között a Vénusz, 6 – 7 között pedig a Merkúr jelenléte fokozza tovább a hatást.

 

 

 

A fényszög később, 2016 március – 2016 júniusa között szintén bepontosul, tehát egy meglehetősen hosszútávú befolyásról van szó. Akkor már a Jupiter Szűz jegyében, a Szaturnusz pedig a Nyilasban halad, a jegyváltás pedig átszínezi a hatásokat. A fényszög jellege, azaz a növekedés, gyarapodás jupiteri erőinek konfliktusa a korlátozás, késleltetés szaturnuszi erőivel – azonban változatlanul érvényesül.

 
Ez a bolygó kapcsolat nem csak személyes életünkre, hanem az egész világ eseményeire is nagy hatással van, így fokozott figyelmet érdemel.

 

 

 

 

Kollektív szint

 

 

 

Titánok harca, Rubens

 

 

A két kronokrátornak, a Jupiternek és a Szaturnusznak a ciklusai döntő befolyással vannak a világ sorsára. Nicholas Champion szerint ugyanis ezek a ciklusok képezik az emberi fejlődés alapjait: annak a folyamatnak a mérföldkövei, amelynek során a kollektív eszmék, képzetek, fejlődési potenciálok és lehetőségek konkrét formát öltenek az anyagi világban.

 

 

 

A Jupiter- Szaturnusz ciklusok a két bolygó együttállásával kezdődnek (azaz, amikor ugyanannak az állatövi jegynek ugyanannak a fokán helyezkednek el), és következő találkozásukig tartanak. 20 évenként megismétlődő együttállásuk, az ún. Nagy Konjunkció egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszik az egyéni sors és a nagyvilág eseményeinek alakulásában. A jelenlegi 2000 májusában kezdődött, a Bikában, amely a 2. mundánház és a bevételek, tulajdon, pénzügyek ura. Az új ciklus 2020-ban veszi kezdetét, a következő Jupiter- Szaturnusz együttállásra a Bakban kerül majd sor

 

 
A Jupiter gyorsabban halad a Szaturnusznál, ezért a 20 évenkénti találkozójuk előtt többször is kölcsönhatásba kerülnek egymással, ún. fényszögeket, aspektusokat képezve. Ezek egy része megint csak fontos mérföldkövet jelent az egyéni életben és világviszonylatban is. A ciklus félidejében, tehát 10 évvel az együttállást követően a két bolygóóriás szembekerül, oppozíciót képez egymással. Legjelentősebb fényszögeik egyikére,  két, egymástól 180 fok távolságra levő jegyben kerül sor. A szembenállás egy fajta vízválasztót képvisel, amikor is megmérettetik, mi bizonyult tartósnak a legutóbbi együttálláskor felépített struktúrákból, milyen értékek állták ki az idő próbáját, mit tartottunk fontosnak annak idején, milyen alapokról indultunk, mi minden valósult meg egykori a terveinkből és miben kellett változtatnunk?

 

 

 
A legutóbbi, 2010. május – 2011. március között kialakult Jupiter – Szaturnusz szembenállások pl. fordulópontot jelentettek a jelenlegi gazdasági válságban, de a világpolitikában is nagy változásokat vontak maguk után (A teljes átstruktúrálódáshoz más, nagy formátumú bolygóhatások is kellettek, pl. a 2009 ősze – 2011 nyara között ható Szaturnusz – Plútó kvadrát ill. a 2010 nyarától szinte folyamatosan érvényesülő Uránusz – Plútó kvadrát. Ezekkel a blog számos cikke foglalkozott: Ami jön, fogadjátok, ami megy engedjétek, Vulkán fölött, Próbatételek életre – halálra ) Míg a harmonikus kapcsolatok (trigonok, szextilek) a konszolidáció és a prosperálás időszakait jelzik, az együttállások, kvadrátok, szembenállások pénzügyi válságokkal, a hatalmi szervezetek átsruktúrálódásával, politikai, ideológiai váltásokkal állnak kapcsolatban.

 

 
A pörgés után megtörik a lendület

 

 

A Jupiter- Szaturnusz ciklusok első 10 évét a gyorsabb mozgású Jupiter uralja. Mint Stephen Arroyo, napjaink egyik legjelentősebb amerikai asztrológusa is összefoglalta. „Ez az időszak sokkal intenzívebb, a dolgok felpörögnek, a Jupiter – Szaturnusz szembenállás idején érve el csúcspontjukat. Az emberek kísérletezőbb kedvűek, kezdeményezőbbek, optimistábbak, szívesebben terveznek. A pozitív változások ugyanolyan gyorsan köszöntenek rájuk, mint amilyen gyorsan találják magukat a legnagyobb krízisek kellős közepén” (A modern asztrológia új szemlélete: A Jupiter/Szaturnusz konferencia előadásai, társszerző Liz Greene).És ahogy a történelem eseményei is mutatják, a 20. század válságai rendszerint ennek az időszaknak a vége felé robbantak ki.

 

 

 

A ciklus első évtizedében a jupiteri jelleg uralkodik a gazdaságban, kultúrában, a társadalom egészében is. Azaz a minőség pozitívumai, a terjeszkedés, optimizmus, spekuláció, kockázatvállalás, nagyvonalúság, bőség, fejlődés ugyanannyira jellemző, mint árnyoldalai: pazarlás, opportunizmus, gátlástalanság, minden fajta valóságalapot nélkülöző, vérmes remények.

 

 

 

A ciklus második évtizedében a Szaturnusz mutatja az utat, és a világ kénytelen-kelletlen felveszi cammogós tempóját. Mintha valahogy megtörne az elmúlt tíz év lendülete, az emberek gyakran tűnnek kimerültnek, fáradtnak, erőtlennek. Szemlátomást szükségük van arra, hogy kissé visszavonuljanak. Ez idő alatt végigvesézik az elmúlt időszakot, megemésztik a történteket, hiszen a közelmúlt változásai olyan tempóban követték egymást, hogy nekik is gondolkodás nélkül kellett csörtetniük.

 

 

 

Ily formán a ciklus második évtizede olyan szaturnuszi tulajdonságokkal jellemezhető, mint: visszafogottság, összehúzódás, takarékosság, mértékletesség, szerénység. Ennek az időszaknak behatároltabbak a lehetőségei, az általános pesszimizmus, csalódottság pedig részben annak tudható be, hogy az előző tíz év alatt sokan azért nem használták ki a kínálkozó alkalmakat, vagy nem becsülték meg lehetőségeiket, mert abba az illúzióban ringatták magukat, hogy Fortuna bőségszaruja mindig rendelkezésükre áll majd. Egyfajta kiégettség, kiábrándulás, a nagy ideálok elvesztése szintén sokaknak ismerős életérzés lehet.

 

 

 

 

 

Különféle ütközések

 

 

 

Jup szat sq
A görög mitológiában Kronosz (Szaturnusz) Zeusz (Jupiter) apja volt, kettejük huzakodása (oppozíciók, kvadrátok esetén) tehát az apák és fiúk generációja közötti konfliktusként is felfogható. Az ellentétek szélesebb körben éppen úgy hatnak, mint személyes szinten: pl. valamilyen politikai, gazdasági rendszer képviselői és ellenzéke, főnökök és beosztottak, szülők és gyerekek

 

 

A mitológiai Szaturnusz felfalta gyerekeit (azaz „elnyelte” kreatív megnyilvánulásait) Jupitert, Neptunuszt és Plútót, mert félt (a szorongás szintén a princípiumra jellemző életérzés), hogy azok majd letaszítják trónjáról. A későbbiekben ez pontosan így is történt.

 

 

A fényszög másik jellemző megnyilvánulása lehet a kötelességek, felelősség ütközése az egyéni boldogság keresésével, és az önmegvalósítási igényekkel, a félelem, kishitűség pedig még a legszebb álmokat is derékba törheti. Máskor azért kell lemondanunk valamiről, hogy új fejlődéseknek nyissunk lehetőséget, ismét máskor pedig két, egymással ellentétes kötelesség szakít ketté bennünket (pl. az, amit a Szaturnusz jelképezte társadalmi normák diktálnak és az, amit a Jupiter jelképezte egyéni morális érzékünk tart helyesnek)

 

 

Kötődésigényünk és egyéni szabadságvágyunk szintén összeütközésbe kerülhetnek, ha pedig túlléptük hitelkeretünket (Jupiter) anyagi nehézségeink (Szaturnusz) támadhatnak. Egy vágyott cél elérése még a leghétköznapibb szinten is áldozatokat tehet szükségessé (pl. az álomalak elérése érdekében tett erőfeszítések). Lehetnek aztán olyan, korábban nagyon értékesnek tartott terveink is, melyek meghiúsulása nagy fájdalmat okoz, a későbbiekben viszont annál jobban örülünk, hogy semmi sem lett a dologból.

 
Kreativitás fegyelmezett keretek közt

 

Ha nem is sikerül mindig ideális egyensúlyt teremteni az ellentétek között, érdemes mindkét fél legjobb tulajdonságaira összpontosítani. A Jupiter nagy léptékekben gondolkodik, szintetizál, rálát a folyamatok egészére. Nagy ígéreteket tesz, nagy víziói vannak, ha azonban hiányzik a szaturnuszi energia megvalósíthatóságot számon kérő realizmusa, ezek csak álmok maradnak. A kozmikus munkafelügyelő egyébként sem éri be félmegoldásokkal, Csak azt engedi tovább jutni, ami elég erős, kiforrott ahhoz, hogy betöltse eredeti szerepét, és csak a teljesen kész elemet engedi beépülni struktúráiba. Ne vegyük hát zokon tőle, hogy folyton folyvást ilyen kérdésekkel kellemetlenkedik: „Technikailag kivitelezhető?” „Vajon mitől nem működik?” „Honnan szerezhetnél segítséget?” „Milyen eszközök állnak rendelkezésedre?” „Vannak forrásaid a projekthez?” „Elég gazdaságos-e?” „Mennyi időn belül tudsz elkészülni?” Meglehet, hogy csak többszöri nekifutásra sikerül oly módon megválaszolnunk kérdéseit, hogy tovább juthassunk. De úgy tűnik, mintha a Jupiter zabolátlan kreativitásának egyenesen szüksége lenne a szaturnuszi szőrszálhasogatásra, hogy álmaink föld közelbe kerüljenek és magunk és mások számára egyaránt értékes, konkrét formát öltsenek.

 

 

 

 

Az ideális arányok

 

Ha a két ellentétes elv között sikerül megtalálni az egyensúlyt, a Jupiter továbbra is derűlátó marad, csupán felelősség nélküli optimizmusát veszíti el. A Szaturnusz kilép a puszta ténymegállapító szerepéből, rideg – hideg tárgyszerűsége emberi melegséggel párosul, a törvény betűje mellett annak szellemére is tekintettel van. A törekvések emberi tartással ötvöződnek, így aztán ambícióit, személyes becsvágyát oly módon sikerül kiélnie, hogy mások érdekeire is messzemenően tekintettel van.

 

 

Ha a Szaturnusz valóságérzékkel ajándékozza meg, a Jupiter tisztában van az elé tornyosuló akadályok természetével. Lendülete, lelkesedése azonban képes legyőzni ezeket, így lépéstől lépésre kitaposhatja egyéni útját és olyan érett személyiséggé válik, akinek már puszta jelenléte is gyógyító hatással van környezetére. Ily módon otthonra talál a világban.

 

 

 

Néhány aktuális példa

 

 

A jelenlegi kvadrát egyike a Jupiter- Szaturnusz ciklus tíz fontos állomásának. És valóban, a 2000 óta eltelt évek alatt számtalan jelentős pénzügyi változásnak lehettünk tanúi. 2006 júniusában pl, amikor a Szaturnusz (Oroszlán) és a Jupiter (Skorpió) a jegyek 9 fokán képeztek kvadrátot, több pénzügyi elemző is arra figyelmeztetett, hogy kidurranhat a gazdasági csoda lufija, és 2008 – ban összeomlás várható. Ugyanabban az évben, októberben, Skorpió/Oroszlán 23 fokon újra összeállt a kvadrát.

 

 

A 2010. május – 2011. március között kialakuló Jupiter – Szaturnusz szembenállások pl. fordulópontot jelentettek a jelenlegi gazdasági válságban, de a világpolitikában is nagy változásokat vontak maguk után

 

A görög válság

 

2011 márciusában a Jupiter (Kos) és a Szaturnusz (Mérleg) a jegyek14 fokán néztek farkaszemet egymással. Ekkor került adósságcsapdába Görögország, a nemzetközi valutaalap pedig átcsoportosította az Írországnak, Portugáliának és Olaszországnak járó tételeket, euró – milliárdokat injekciózva a térségbe. Idén július 14 -én, a Jupiter – Szaturnusz kvadrát bepontosulása küszöbén aztán Görögország elfogadta azokat a szélsőséges megszorító intézkedéseket, amelyeket elsősorban Németország kezdeményezett. A történet egész biztos tovább bonyolódik majs a következő hónapokban.

 

 

 

 

 

A Közel – Kelet lángba borul

 

 

Organ-Harvested-To-fund-Terror-Operations-in-Middle-East-Islamic-State-Organ-Harvesting-558869Szintén 2011 elejének a Jupiter – Szaturnusz szembenállásával vette kezdetét az arab tavasz is, ami mostanra rettenetes káoszba taszította az arab világ nagy részét. A demokrácia kialakítására tett kísérlet kudarcba fúlt, a térségben vagy keménykezű diktatúrák uralkodnak vagy a szétesett állam romjain középkori módszereket alkalmazó rablóbandák, pszichopata gyilkosok uralkodnak.

Nem csoda, hogy ezekből a térségekből mindenki menekül, amerre lát. Legtöbben utolsó tartalékaikból, életük kockáztatásával, mindent egy lapra feltéve. A milliószámra érkezők egy része azonban nem tud és nem is akar beilleszkedni az új környezetbe, az Európa- szerte egyre szaporodó terrorista merényletek is mutatják, egy bűnbakkereső, intoleráns politikai, vallási kultúrát is magukkal hoznak, a nyugati demokrácia értékeit pedig nem mindegyikük értékeli. Ez – mint hanem, mint Gadó János publicista is rámutatott egyik nagyszerű cikkében – már a következő években is alapjaiban rengetheti meg kontinensünk biztonságát.

Jó döntést hozni lehetetlen, hiszen emberi kötelességünk segíteni a bajbajutottakon, a biztonsági kockázatot jelentő beutazók kiszűrésére azonban szintén meg kellene találni a hatékony módszereket. Már csak annak a sok ezer ártatlannak a védelmében is, aki épp a háborúk borzalmai elől menekül, és örömmel illeszkedne be, szakképzettségükkel, művészetükkel, konyhájukkal pedig értékes színfoltot adhatnának kultúránkhoz.

 

 

 

Válogatás nélkül mindenkit távol tartani, szögesdrót kerítésekkel, határokon, pályaudvarokon randalírozó szélsőséges „nemzetvédő” csapatokkal, akik azzal bizonygatják hősiességgel, hogy nőkre és gyerekekre lövöldöznek gumilövedékekkel, ugyanolyan szélsőség, mint tárt karokkal, kritikátlanul mindenkit befogadni, beleértve a köztörvényes bűnözőket, magukat menekültnek álcázó háborús bűnösöket vagy európai bevetésre készülő dzsihádistákat . Hiszen reális a félelem is: idegen kultúra és civilizáció önti el Európát, és át fogja alakítani. A dilemma óriási, emberséges megoldás még csak nem is körvonalazódik, az elkövetkező időszak bolygóhatásai azonban a probléma eszkalálódását sejtetik.

 

 

(Az iszlámot a Marshoz és a tűz elemhez társítja az asztrológia, a Jupiter pedig többek között a világképről, vallásos nézetekről is felvilágosítást adhat. Amikor tűz elemben a vallás szélsőséges formái is előtérbe kerülhetnek. Az Arab Tavasz idején a Jupiter a Kos jegyben haladt, amelynek a Mars az ura. Az Iszlám Állam konszolidációjára csak akkor került sor, amikor a Jupiter a szintén tüzes Oroszlán jegyébe lépett. A borzalmas kegyetlenkedést a Skorpió Szaturnusz – Oroszlán Jupiter kvadrátja mellett a szélsőségeknek még nagyobb teret adó Plútó – Uránusz kvadrát jelezte. A Jupiter Szűzbe lépése remélhetőleg valamelyest lefékezi a martalócok lendületét, de a vallási türelmetlenséggel is kapcsolatba hozható Nyilas Szaturnusz garantálja, hogy a probléma nem fog eltűnni a terrorizmus világszerte egyre nagyobb problémát jelent majd. Ugyanezek a bolygóhatások más politikai szélsőségeket is jeleznek, pl. az ártatlan bevándorlók sérelmére elkövetett bűntetteket ).

 

 

Közel – keleti témájú írásaim: Gázai konfliktusról írt sorozat (50 napos háború, 2014. nyár), Iszlám Állam, dzsihád -sorozat, Az Iszlám Állam horoszlópja/ Próbatételek életre – halálra, Amikor a Jupiter Babilonba látogat (Iraki öbölháborúk: 1991, 2003, Iszlám Állam,  Abu-Bakr al-Baghdadi horoszkópja)

 

 

 

 

 

Ez alatt a ciklus alatt  sok más fontos eseményre is sor kerül. Heves politikai összecsapásoknak, erőszakos eseményeknek lehetünk tanúi világszerte. Mivel a Szaturnusz szemben áll, a Jupiter pedig kvadrátot képez az Algollal, az egyik legrosszindulatúbb állócsillaggal, a terror további áldozatokat szedhet („Fehér, változó kettős csillag a Medúza fejét jelképezi.Szaturnusz és Jupiter természetű. Balszerencsét, erőszakot, lefejezést, akasztást, halált áram által, tömegek túlkapásait hozza, keserű és erőszakos természet mutat mely saját vagy más halálát okozza. A legrosszabb csillag az égen. Jupiter, Uránusz befolyásokkal kombinálódva veszedelmes, súlyos válságos hatást gyakorol, felfokozza a vad indulatokat, végzetes lépésre ösztönöz, vagy végzetes események felé hajt: Erőszakos halállal, gyilkossággal – gyakran áll összefüggésben.”  Sok, külügyekkel, törvényekkel, pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos helyzet értékelődik újra. Kormányválságok is várhatók.

 

 

 

 

 

 

 

Személyes szint

 

 

 

jup, szat kv szem

E bolygókapcsolat során két, ellentétes irányú energia érvényesül egyforma intenzitással: a növekedés, gyarapodás jupiteri és a korlátozás, késleltetés szaturnuszi hatásai. A Kozmosz két nehézsúlyú játékosának huzakodása olyan benyomást kelthet, mintha a folyás irányával szemben próbálnánk evezni egy sebes sodrású folyóban, illetve behúzott fékkel kerékpároznánk.

 

 

Az előttünk álló hónapok alatt, más bolygóhatásoktól függően, bolygókapcsolatnak hol a jupiteri hol a szaturnuszi aspektusa kerül túlsúlyba. A végletek között nehéz megtalálni az arany középutat.

 

 

 

Jupiteri túlsúly esetén, jó esetben a lendület, a lelkesedés leküzdi a családi, társadalmi háttér, más fajta korlátozó körülmények jelentette gátakat. A sok nehézség ellenére is sikerül kitaposni egy egyéni ösvényt, ezáltal pedig elnyerni a külvilág elismerését is. Kevésbé szerencsés, amikor az egyéniséget csak szélsőségeken keresztül sikerül megélni. Az ilyen hatások alatt álló személyek vagy csoportok úgy vélik, felette állnak a társadalmi, emberi normáknak, így mindenfajta konvenciót félrerúghatnak. A fékeveszett jupiteri tombolást követően azonban újra felkerülnek a szaturnuszi béklyók (pl . társadalmi izolálódás, súlyosabb esetben börtönbüntetés, stb)

 

 

 

A szaturnuszi energiák túlsúlya esetén az egyén nem tud kitörni a szülők, nevelők, társadalom, hagyomány által emelt korlátok közül, bár szenved tőlük. Szerencsés esetben idővel mégis megtalálja a módját, hogyan tehetne szert nagyobb szabadságra, hogyan érvényesíthetné egyéniségét a szaturnikus keretek között is. Sajnálatos módon ugyanilyen gyakori a rezignált beletörődés is, amikor „többet ér a biztonság”- jelszóval elfogadja a mások adta kereteket, feladja egyéni kitörési útját, lendülete elapad, személyisége érvényesítésénél fontosabbá válik számára, hogy megfeleljen a külvilág elvárásainak, kreativitását pedig maximum hobbi szinten éli ki)
Most, amikor ez az erőteljes kvadrát bepontosul, sokak életében lezárul egy fejezet illetve bizonyos típusú változásokat is megtapasztalhatnak. Ez nem szükségszerűen rossz. Egyesek számára régóta sóvárgott változásokat hozhat, mások azonban bizonyos életterületeken, attól függően, hogy a horoszkóp milyen házait és bolygóit érinti a fényszög, több- kevesebb korlátozást kell elszenvedniük.
A Jupiter természetes optimizmusát és lelkesedését a szaturnuszi hatások lehűtik ilyenkor, megszakítják szárnyalását és visszarángatják a földre. Azt tapasztaljuk, hogy álmaink a logika és a gyakorlatiasság követelményeivel szembesülnek. Ez megnyilvánulhat építő kritikák formájában is, de akár földbe is döngölhetnek bennünket. A tervek megvalósítása akadályokba ütközhet, késedelmeket szenvednek. De ez, jelen bolygóhatások mellett sok butaságtól is megmenthet

 
Ezekben a napokban lelassulhatnak dolgaink, vagy félszívvel cselekszünk, nem vagyunk meggyőződve arról, hogy jó irányban haladunk-e, esetleg átmenetileg elveszítjük időérzékünket. Ahelyett, hogy ezek hatására hatalmába kerítene a csüggedés, fogadjuk el, hogy e bolygóállások mellett teljesen normális érzésekről van szó. Múltunk szereplői is előkerülhetnek , illetve bizonyos, korábbi helyzetek ismétlődhetnek újra.

 

 

 

E Szaturnusz- Jupiter kapcsolat mellett jó ötlet átértékelni szándékainkat, terveinket. Így, mielőtt valóra váltanánk őket, ráébredhetünk, bizonyos módosításokat kell eszközölnünk rajtuk. A grandiózus díszletek helyett jobb, ha kisebb, megvalósíthatóbb léptékekben gondolkozunk, a mennyiség helyett a minőségre helyezve a hangsúlyt. Ha lázadozás helyett együttműködünk vele, a Szaturnusz hozzásegíthet ahhoz, hogy tartós, értékálló projekteknek, kapcsolatoknak kötelezzük el magunkat, megragadjuk és kimunkáljuk az ilyen lehetőségeinket. Aki nem képes hosszabb távon kitartani elgondolásai vagy céljai mellett, át kell alakítani terveit vagy le kell mondania megvalósításukról.
A fényszög pénzügyi kérdéseket is felszínre hozhat, de azokon az életterületeken, amelyeken leginkább érvényesül a hatása (a személyi horoszkópnak azokban a házaiban, ahova beleesnek, ill a bolygókkal, amikkel kapcsolatba kerülnek) korlátozva érezhetjük magunkat. Szerencsésebb esetekben (a Szaturnusz díjazza az efféle proaktív hozzáállást) magunktól jutunk arra a felismerésre, hogy keserves tapasztalatokban lesz részünk, ha nem vonjuk kontroll alá/nem végzünk kisebb nagyobb átalakításokat adott témával kapcsolatban (pl. önként változatunk költekezési, étkezési szokásainkon, lezárunk egy javunkat már nem szolgáló kapcsolatot, stb). Néhány kapcsolat valóban lezárul ilyenkor, de csak akkor, ha már egyébként sem működőképes. Mindenfajta társulás kisebb- nagyobb terhelésen megy keresztül ilyenkor, de ha teherbíró alapokon áll, átvészeli a stresszes időszakot.

 

 

 

 

Mások számára intenzív üzleti tevékenységet hozhat ez az időszak, de a Szaturnusz hatások miatt bizonyos fokú korlátozás , késleltetés is tapasztalható. Ez jelentheti, hogy a fáradozás csak később térül meg, hivatásunkkal, vállalkozásunkkal több felelősséget vállalunk, az eddigieknél nagyobb nyomás nehezedik ránk, valamilyen változásokat eszközlünk. Kedvező esetben a kreativitás, eredetiség és vállalkozó szellem (Jupiter az Oroszlánban) kitartással, alapossággal, szorgalommal (Szaturnusz) párosul, így végre, sok- sok erőfeszítést követően sor kerül a régóta aktuális áttörésre. Szerencsétlenebb helyzetben bizonyos tényezők (legtöbbször könnyelműség, a lehetőségek/ képességek/ források túlbecslése, zűrös szerelmi ügyek) sok év erőfeszítését is tönkre tehetik.

 

 

 

Kapcsolódó cikk:

 

 

Jupiter – Szaturnusz kvadrát (Jamie Partridge)